Hildegard

Waarom bestaan er in Nederland talloze middelbare scholen die zichzelf hebben vernoemd naar Leonardo da Vinci, maar geen enkele die de naam van Hildegard von Bingen draagt? Hildegard von Bingen (1098-1179) was niet alleen oprichter en leider van een bijzonder populair klooster, maar ook invloedrijk componist, schrijver, dichter en wetenschapper. Eigenlijk net zo’n homo universalis als Leonardo.

Pikant detail: Hildegard was misschien wel de allereerste die op schrift het vrouwelijk orgasme beschreef. When a woman is making love with a man, a sense of heat in her brain, which brings with it sensual delight…”

Nieske Vergunst, schrijver van boeken, liedjes en populair-wetenschappelijke teksten, vindt het tijd om onze collectieve canon te verrijken met wat kennis over deze breed getalenteerde middeleeuwse powervrouw. Iedereen zou de naam Hildegard moeten kennen, en hoe doe je dat beter dan met een meezinger?

Een schets:

Ze was het tiende kind van Hildebert
Toen ze in 1098 geboren werd
Ze zag als kind al visioenen, maar ook was ze vaak ziek
Toen ging ze maar in het klooster, ze was tenslotte katholiek

Hildegard, o Hildegard
Je bent al eeuwen dood maar je stal mijn hart
Dus ik kan me niet bedwingen
Om je deugden te bezingen
Jij breed getalenteerde middeleeuwse powervrouw
O Hildegard von Bingen

Een luisteraar reageerde: “Het is wel een heel cool liedje! Alleen het refrein op repeat in mijn hoofd is op een gegeven moment wat indringend 🤪🤪🤪”